GRAND ANTIQUES – LAATUMESSUT TUKHOLMAN MILLESGÅRDENISSA

Grand Antiques antiikkimessut järjestetään lokakuussa joka toinen vuosi Ruotsin antiikki- ja taidekauppiaiden (SKAF) toimesta. Yhdistys on tunnettu siitä, että sen jäsenet ovat arvostettuja asiantuntijoita sarallaan.

img_4342

Mielenkiintoista on, että joukossa on nykyään myös yksi suomalainen kauppias Arthur Aminoff, jonka Merikadulla sijaitseva liike Galerie Donner on keskittynyt 1700-luvun huonekaluihin, hopeaan ja taide-esineisiin Itämeren alueelta. Aminoffin tietotaitoa arvostetaan laajalti ja muutama vuosi sitten hänet jopa valittiin vuoden antiikkikauppiaaksi – Ruotsissa. SKAF katsoi silloin, että historiallisista syistä myös itäinen osa valtakuntaa, voi tämän kunnianosoituksen saada.

 

img_4338img_4339

Kyselin tänään Arthur Aminoffilta kuulumisia messuilta ja hän kertoi, että kaupankäynti oli vireää. Hän luetteli siihen muutamia erityisiä syitä. Ensinnäkin Millesgården oli tapahtumalle sopiva paikka ja siitä syntyi mukava kokonaisuus ja erityinen tunnelma. Toiseksi kävijöitä oli runsain mitoin. Uusi konsepti, jossa kauppiaiden osastot sulautuivat yhteen ja esineet oli asetettu esiin mahdollisimman kauniisti, houkutteli selvästi ostajia.

Aminoff kertoi myös, että messuilla oli pari hyvin erityislaatuista kaupantekoa.

Claes Moser niminen kauppias oli saanut haltuunsa lähes koko Marie Kröyer (1867-1940) nimisen tanskalaisen taiteilijan tuotannon. Hän oli yhden kautta aikoja tunnetuimman tanskalaisen Skagen siirtokunnan taiteilijan P. S. Kröyerin vaimo, joka on ikuistettu taiteilijan tärkeimpiin maalauksiin. Marie Kröyer oli erinomainen taiteilija itsekin, mutta hänen töitään ei ole näkynyt jälleenmyyntimarkkinoilla. Näin jälkeen päin myös syy selvisi. Teokset ovat olleet suvun hallussa. Tämä on joskus varsin tavallinen tarina kun taiteilijalle ei löydy myyntinoteerauksia. Niitä ei vain ole voinut syntyä koska teoksia ei ole ollut kaupan. Taidekaupassa noteeraukset ovat tärkeitä koska ne ovat tärkeä osa hintakuvan muodostajina. Hintatietoiset ostajat tarkistavat aina hintanoteeraukset ennen ostopäätöstä. Mikäli taiteilijalta on teoksia kaupan harvakseen on hintakuvakin epävarma. Tosin tämä esimerkki myös vahvistaa sen ajatuksen, että laadukkaat teokset ovat kurantteja kaikkina aikoina – Claes Moser myi lähes kaikki teokset näillä messuilla.

img_4341

Toinen erityislaatuinen tapaus messuilla oli Carl Henrik Brolin (1765-1832) signeeratun erittäin kookkaan noin 160 cm korkean kristallikruunun myynti. Lundgren´s Antikin veljekset Ian ja Theo ovat antiikkikauppiaita jo kolmannessa polvessa. He olivat saaneet myyntiin tämän erityisen kristallikruunun kuolinpesästä. Se jännittävä asia tässä oli, että heidän isoisänsä oli myynyt juuri tämän kristallikruunun 50 vuotta sitten siihen kotiin josta se nyt tuli jälleen heille kaupan. Tämän tyyppinen tapahtuma kertoo paljon antiikki- ja taidemaailmasta. Pitkät ja luottamukselliset asiakassuhteet voivat kestää sukupolvia. Laadukkaat ja klassiset antiikkiesineet pitävät hyvin arvonsa. Kun esineen vaiheet tunnetaan näin hyvin antaa se myyjälle ja ostajalle tietyn takuun.

 

Lisää näistä messuista voit lukea myös Gods ja Gårdar lehden Tina Klingspor- blogista

http://godsochgardar.se/bloggar/tina/grand-antique-2016/

 

img_4340

 

2 Comments

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s